Selecteer een pagina

Bekendmaking goede doelen 2022

door Lions club0 Reacties

Lionsclub Ooststellingwerf ondersteunt in 2022 met de opbrengst van Appelstap twee goede doelen: het Diabetes Fonds en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) .

Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes en aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit wordt gedaan via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Maar liefst 1 van de 14 inwoners heeft het.

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft en dit heeft gevolgen voor de bloedsuikerspiegel. Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel kan je lichaam ernstig beschadigen, zeker de helft van de mensen met diabetes krijgt te maken met complicaties. Zo maakt diabetes mensen nóg zieker.

Met onderzoek wil het Diabetes Fonds ervoor zorgen dat artsen complicaties eerder op kunnen sporen en behandelen. Het uiteindelijk doel is dat complicaties helemaal de wereld uit zijn!

De NCFS maakt zich sterk voor mensen met CF (Cystic Fibrosis, taaislijmziekte).

CF is een erfelijke en ongeneeslijke ziekte. Als je CF hebt dan is het slijm door het hele lichaam heen te taai. Hierdoor werken diverse organen zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed en wordt de functie van deze organen steeds slechter.

Ongeveer 1500 mensen in Nederland hebben CF en er worden zo’n 25 kinderen per jaar geboren met deze ziekte. Naar schatting is 1 op de 30 Nederlanders drager van een foutje in het CF-gen.

Mensen met CF kunnen daarom ook klachten in het hele lijf hebben. Deze verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Luchtwegklachten zoals veel hoesten, slijm ophoesten, infecties van de luchtwegen
  • Groeiachterstand door o.a. minder goed werkende voedselvertering
  • Verminderde vruchtbaarheid (met name bij de mannen met CF)
  • Buikpijn

Door onderzoek leren deskundigen steeds meer over Cystic Fibrosis en is de kwaliteit van leven van mensen met CF sterk verbeterd. Ook de levensverwachting is aanzienlijk gestegen. De ziekte kan echter nog niet worden genezen. Daarom zet de NCFS zich in voor extra onderzoek naar een betere behandeling en nieuwe medicijnen.